Hvad nu hvis rødme, bankende hjerte, svedige hænder og rystende stemme var helt tilladt, når du skulle sige noget i større forsamlinger? Hvad nu hvis du havde sluttet fred med andres mening om dig? Var der så noget, du ville gøre mere af? Hvis den gamle præsentationsangst slet ikke var der…

Da jeg var barn, ønskede jeg mig ofte, at jeg var mørk, sådan rigtig afrikaner chokoladebrun, af den klare årsag at så ville jeg ikke rødme mere. Jeg havde nemlig lagt mærke til, at mennesker der var mørke i huden, de rødmede ikke;-) Og når jeg rødmede, kunne alle se det og jeg husker, at de andre børn kommenterede det og det gav mig opfattelsen af, at rødme er forkert. Så derfor lod jeg bare vær med at sige noget i klassen. Jeg lod vær med at række hånden op. Alt dette for IKKE at blive rød i hovedet.

Dengang var der ingen, der havde fortalt mig, at der ikke er noget forkert i at blive rød i hovedet, at det faktisk er ret så normalt og OKAY! Jeg nød slet ikke at være stille i klassen, men jeg turde bare ikke sige noget. Den frygt for rødme blev senere til frygt for at sige noget forkert, frygt for for at snakke for hurtigt, frygt for at blive mundlam og frygt for andres kritik. 

 

hh

 

Jeg gik på kursus i at stå frem, hvor jeg lærte teknikker til ikke at blive nervøs (for med nervøsiteten kom rødmen og alt det andet ubehagelige). Selvom det blev bedre med årerne, blev frygten for at stå frem og tale til mange på en gang, ved med at være der.

Det var først i det øjeblik, at jeg sluttede fred med frygten og bød rødmen velkommen, at jeg kunne stå frem og tale frit:-)

Det vi har fokus på, forstærker vi. Hvis der er noget vi ikke må, så gør vi det – Helt ubevidst. Ligesom små børn der ikke må kigge under mor og fars seng, fordi der ligger alle julegaverne.. De vælger selvfølgelig at kigge under sengen. 

Jeg er fortaler for, at byde al frygt velkommen og slut fred med det. Det er noget af det, vi skal på Workshoppen Stå frem, som den du er og tal frit.  

Først i det øjeblik at du har sluttet fred med din frygt, er du FRI!

Indtil da, har du måske lært en masse teknikker, der måske sikre dig, at ingen opdager, at du kan blive nervøs … OG at du blot er et menneske;-)