For nylig var jeg på Aros kunstmuseum i Aarhus med en del af min dejlige familie.

Min yngste datter på 2 år var meget optaget af den store statue BOY. Da hun ser ham siger hun, ’det er synd for drengen fordi han ikke kan komme ud, han er i bur’ (læg mærke til indhegningen på billedet).
Jeg smiler over hendes ord. Én ting er, at BOY er en statue og derfor slet ikke kan bevæge sig. En anden er, at hvis han var levende, er det bur, som min datter ser som bur, ufatteligt nemt at træde hen over. Min kloge og vise bror siger, ’Jamen det er jo ligesom os mennesker. Vi tror, at vi er begrænsede og vi er SÅ tæt på friheden’.

Jeg oplever dagligt dette BOY- billede i mit arbejde som hypnoterapeut. Jeg møder mennesker, som kommer ind af min dør, og som er viklet ind i en fortidshistorie omkring lidelse, traumer og problemer. De har historier med, som de har fortalt for sig selv og andre så mange gange, at disse er blevet til deres sandhed, til deres virkelighed. De kan ikke se en vej ud.

Langt de fleste mennesker tror på, at deres fortid er deres skæbne. At det, som de har oplevet ind til nu, bestemmer deres fremtid. Det skal lige siges her, at det er helt normalt, for det er sådan vi er vokset op.

Vi har, siden vi var små hørt vores forældre og andre voksne sige: ”Du er sådan en genert pige”, ”Du er altid larmende”, ”Du er for tyk”, ”Du er hysterisk”, ”Du er en dårlig kammerat”, ”Du bliver aldrig til noget stort”, ”Helt lykkelig bliver du nok aldrig”, ”Du skal være på en bestemt måde”, ”Du er kønnest med lyst hår”, ”Du skal knokle for at blive til noget” osv.
Det er alt sammen gamle overbevisninger og historier, som de, der fortæller os historierne, har hørt fra andre. Det er en historie om dig og det er alt sammen en ’analyse’ af dem vi er og af det vi gør.

Men det er ikke den hele sandhed. Dette ’stempleri’ gør det svært at se os selv som noget som helst andet end det, som vi får fortalt, at vi er. Vi bliver ydre-styret og higer efter at få sat nogle bedre historier på os, samtidig med, at vi ubevidst leder efter beviser for de historier vi allerede har fået ”sat på”. Når vi er børn, tager vi det de voksne siger for pålydende. Vores verdensbillede og virkelighed bliver dannet ud fra ord, stemninger og handlinger fra vores nærmeste.

Vi vokser op og tror at historierne er vores virkelighed, og at det er sådan verden er. Det er de færreste, der stiller spørgsmål til disse historier. Du er altid MEGET mere end de historier omverden – og sidenhen du selv – fortæller om dig.  Selvom du har hørt og oplevet meget igennem din opvækst, er det dagligt dig selv, der genfortæller din historie og gør den til din virkelighed.

Friheden ligger lige for foden af os alle. Faktisk så tæt på, at vi kan røre den. Men de fleste ser ”buret” og ikke størrelsen på BOY. Sagt på en anden måde, de fleste ser begrænsningerne og historierne, i stedet for den du ER, som er meget større end dine historier.

Vores frihed ligger så tæt på, at de færreste kan forstå det med deres sunde fornuft.

Langt de færreste mennesker stopper op og undersøger deres fortidshistorier. De tager blot overbevisningerne eller historierne for gode varer og gør dem til deres nutid og fremtid – Ganske uskyldigt, fordi det er det vi har lært. Men NÅR du undersøger dine historier, vil du opdage, at du er så uendeligt meget mere end dine historier.

Så næste gang du ser BOY, så læg mærke til ”buret” og størrelsen på BOY. Du er kun et skridt fra friheden..

Jeg er af den overbevisning, at vi alle er skabt til at få et fantastisk liv – som den vi er. Klik her og læs mere om min ’påstand’.

[wpfblike]