Har du nogensinde tænkt over, at når du møder en kassedame i Føtex der taler surt, eller når din partner hælder kritik ned over dig, at det aldrig dybest set har noget med dig at gøre?

Har du nogensinde tænkt over, at der skal nogle selvkrtiske tanker i eget hoved, for at kunne tale kritisk til andre. Der skal være ubehag indeni, for at kunne udtrykke ubehag udenfor osv.

 

Selvkritiske tanker bliver til kritisk tale

Når et menneske vi holder af måske vores børn, partner eller en ven, taler surt til os eller kalder os for mindre pæne ting., er det altid, fordi de er fyldt op af tanker som fortæller dem noget lignende om sig selv. Da det er så svært at holde så mange svære tanker indeni hovedet må de ud.

Når noget bliver for meget indeni dig, projicerer du det helt automatisk ud på andre omkring dig. Det gælder både smerte og glæde. Ofte projicere du det det ud på dem der er tætteste på. Men dybest set har det intet med den anden at gøre, lige som det intet har med dig, at gøre når det er omvendt.

 

At give tilbage af samme skuffe hjælper ikke

Den reaktion langt største delen af alle mennesker har på surhed eller kritik er, at sige “det gider jeg ikke at høre på” eller at smide tilbage af samme skuffe. Vi gør det ofte for, at få den anden til at tie stille. Du har måske lagt mærke til, at det ikke virker efter hensigten, ihvertfald ikke den med at give tilbage af samme skuffe. Oftest bliver surheden eller kritikken bare større. Det er fordi, er min erfaring, at det de lukker ud til dig, er deres billeder af sig selv, og når du så bekræfter deres billede, ja så får de det bare værre med sig selv og må projicere det ud i en større grad (ubevidst) .

 

Ja og du er sød!

Noget af det jeg elsker, at vise min egne børn er, at se kritik som det det er. Nemlig, et andet menneske som er fyldt op af selvkritiske tanker og har brug for, at få det ud der fylder i hovedet. Selvom jeg ved, at det dybest set ikke har noget med mig at gøre, så tager jeg alligevel i mod kritikken som en gave, og finder hvor det de siger om mig, er rigtigt. Og jeg kan altid finde det, nogle gange tager det bare lidt længere tid;-)

 

 

Nu er mine børn ikke så gamle, så helt konkret gør jeg det således:

Når de f.eks. siger  “dumme mor” (deres kritik er ikke så advanceret endnu)

Siger jeg  “ja og du er sød”. ( Jeg finder i mit sind, der hvor jeg selv kan se, at jeg har været dum)

Min ældste praktiserer det helt bogstaveligt i børnehaven, uden at tænke over det. Hun kan fortælle de sjoveste og kærligste historier fra børnehaven, hvor hun formår at vende en konflikt til et grineflip.

Det er fantastisk, at opleve hvor kort tid det er muligt, at projicere en “du(jeg) er dum” følelse ud, når man hele tiden får “du er sød” tilbage.

For hvem kan modstå et smil og et “Du er sød”?