Angst, glæde, vrede, tristhed… de kære følelser har mange navne og DERFOR gør det dem ofte svære at have med at gøre!

 

Et hvert navn på en følelse, gør enten følelsen attraktiv eller mindre attraktiv. Rigtig eller forkert. Angst er et navn som mange har siddende på sig og det er et mærkat som kan vokse sig meget stort, så stort at man nogengange tror at man er sit mærkat. Er sin angst.

Navnet glæde er et meget populært mærkat, som vi alle stræber efter og når vi kan mærke at mærkatet har sat sig på os, vil vi gøre alt for at det ikke falder af igen. MEN det gør det! Men kun så længe at alle følelser ikke er velkomne i dig og kun så længe at du ikke forstår hvad en følelse er.

Følelser er energi i din krop. Følelser er hverken godt eller skidt, forkert eller rigtige. Og det er lige meget om du kalder følelsen glæde, angst, vrede eller Kurt;-) 

 

Der hvor det bliver rigtig svært at være et følelende væsen er når der sker følgende ting:

 

1. Følelsen der skal gå væk NU!

Du mærker en følelse i din krop, som du f.eks. kalder angst og du vil IKKE have den. Den skal gå væk NU!! Du kan ikke lide at mærke den, så du gør alt for at få den til at forsvinde.

 

2. Følelsen der skal blive hos mig forevigt!

Du mærker en følelse i din krop, som du kalder glæde og du vil have den til at blive forevigt, så du går i gang med at ramme den ind og beskytte den. Samtidig bliver du bange for at den forsvinder væk. 

 

Inden vi begyndte at sætte navne på vores følelser, så var det blot energier i vores krop.

Langt de fleste af dem jeg møder i min klinik, er vokset op i hjem, hvor bestemte følelser var ildeset. Mange har oplevet at skulle “gå på værelset”, hvis de var sure og først komme ud igen, når de var “gode igen”. Andre har fået at vide, at de skulle “stoppe med det tuderi”, hvis de var kede af det.

Børn lærer hurtigt og er enorm samarbejdsvillige, og det er de fordi de virkelig har brug for de voksnes tryghed og kærlighed. Så når børn bliver voksne og bliver til dig og mig, så har vi lært at nogle følelser er gode følelser og andre følelser er ikke gode følelser. Eller sagt på en anden måde nogle følelser giver kærlighed og andre følelser giver afvisning

Når du begynder, at kunne være med alle følelser, som de er. Uden at prøve at holde på dem eller få dem til at forsvinde væk, så sker der noget ganske mirakuløst. Du begynder nemlig at opdage, at den kærlighed som du ubevidst har forsøgt at få ved at opføre dig ordentligt (læs have de “rigtige” følelser), den kærlighed har du allerede. Den kærlighed bor i dig og mærkes som en grundlæggende lykke følelse eller grundlæggende ro, hvor på alle følelserne danserne rundt fra tid til anden.

Så næste gang du mærker en følelse i dig, så stop op og mærk. Sæt dig ned og sig til dig selv “det er okay det jeg mærker, det må godt være her, det er velkommen”. Hver gang der dukker en tanke op, så trækker du vejret dybt og siger igen til dig selv “det er okay det jeg mærker, det må godt være her”. Læg mærke til hvad der sker, uden navne, uden mærkater, uden historie – måske mærker du, at derinde bagved alle tankerne og ideerne om hvordan du skal være, der er der ro og kærligt, derinde er ALT godt.